Biserica de lemn "Pogorârea Duhului Sfânt"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1727
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05053
Adresa: 154 A
Localitate: sat FILDU DE SUS; comuna FILDU DE JOS
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Oct-2009

Biserica de lemn "Pogorarea Duhului Sfant" a fost construita in anul 1727, pe valea Fildului, asa cum arata inscriptia de la intrare :"Sa se stie si ceasta cine au fost mesterii acestei sfinte biserici Freant Nicoara din Agrij si unul din Chendre, a Petri Brudului, fecioru Gligorie, anu Domnului 1727".
Planul este dreptunghiular cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Acoperisul de sita cu pante mari are un turn-clopotnita cu foisor in console si o flesa inalta, flancata de patru turnulete.
Sistemul de boltire este cel obisnuit in zona, cu tavan drept peste pronaos, bolta semicilindrica, sprijinita pe trei arce transversale in naos, iar in altar, o bolta de aceeasi forma, ce se racordeaza cu peretii prin trei fasii curbe, marcate cu nervuri.
Braul median ce incinge peretii exteriori ai locasului, pe sub consolele daltuite in "cap de cal", este impletit dintr-un chenar in "franghie" si alte doua din linii frante.
O bogata decoratie a fost sculptata in prispa de pe latura de sud, privirile fiind atrase de motivul de pe cosoroaba, asemanator unui sarpe, cu coada si capul in forma de floare.
Ancadramentul intrarii in pronaos este strabatut de patru chenare in "franghie" si de altul geometric, iar ancadramentul usii dintre pronaos si naos este sculptat cu o gama de motive deosebit de ampla, la baza aflandu-se o rozeta marginita de ochiuri adancite si de un cerc in torsada. Deasupra usii naosului se consemneaza ca "s-au zugravit aceasta sfanta biserica in vremea lui Francis Iosif I", anul 1856 aflandu-se pe usile altarului. Pictura intr-o cromatica de rosu-purpuriu este inviorata de multimea florilor. Pe peretii pronaosului, figurile mucenitelor sunt incadrate in nise decorate cu flori si frunze de stejar. Jertfa lui Avram din centrul boltii naosului este urmata de medalioane cu chipuri de sfinti, inconjurate de flori si struguri, arcele transversale fiind transformate in ghirlande. Viata lui Hristos, ilustrata in scene dreptunghiulare pe peretii naosului, are texte explicative in limba romana si latina. Iconostasul este de o mare valoare artistica cu icoanele incadrate de colonete sculptate si usile imparatesti ornamentate cu floarea de lalea.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)